Wat is Magnesium?

Pure Vitality > Info > Wat is Magnesium?

Het lichaam maakt zelf geen magnesium aan en moet dit dus uit voeding halen. Een tekort aan magnesium kan ontstaan bij een eenzijdig dieet en zorgt soms voor vervelende gezondheidseffecten. Te veel magnesium in je lichaam komt niet zo gauw voor, zelfs als je veel extra magnesium slikt. Magnesium is een mineraal, net als calcium, zink of ijzer. Mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen hun werk kunnen doen in je lichaam. Het mineraal magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen. Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus moet het uit je voeding komen. Magnesium is noodzakelijk voor allerlei processen in ons lichaam.

Magnesium zorgt bijvoorbeeld voor

  • Maakt energie vrij uit de voeding;
  • Het verhoogt de weerstand tegen stress en spanning;
  • Het vrijmaken van energie uit voeding;
  • Gezonde botten;
  • Gezonde tanden;
  • Zorgt voor ontspanning in je spieren, zenuwen en bloedvaten;
  • Versterkt je geheugen en je kunt je beter concentreren;
  • Stevigheid van het skelet;
  • Bevordert de gezondheid van hart en bloedvaten.

Als je vermoeid en gestrest en wat prikkelbaar bent zouden dat tekenen kunnen zijn van een tekort. Ook spierkrampen en rusteloze benen kunnen tekenen hiervan zijn.

Wanneer Magnesium?

Als je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt, kun je deze aanvullen door je voeding aan te passen of door extra magnesium te slikken in de vorm van bijvoorbeeld tabletten. Pas wel op, een te veel aan magnesium veroorzaakt soms weer andere klachten zoals diarree. Alle vormen van magnesium werken (licht) laxerend in hogere dosissen. Sommige magnesiumverbindingen, zoals magnesiumoxide en magnesiumsulfaat, hebben dat effect sterker, terwijl andere verbindingen, zoals magnesiumglycerofosfaat, dit effect haast niet veroorzaken. Bij hogere doseringen is het dus raadzaam om de inname te verdelen over de dag, om de laxerende werking te vermijden of voor een vorm te kiezen die dit effect minder heeft.
Ook goed om te weten is dat magnesiumoxide of magnesiumsulfaat enkel een effect heeft bij de aanwezigheid van voldoende maagzuur, en dus niet geadviseerd wordt in combinatie met gebruik van maagzuurremmers.
Verder is bekend dat magnesium beter wordt opgenomen als je deze combineert met zogenoemde co-factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine B of vitamine D. Zo bevordert vitamine D de opname van magnesium en anderzijds is magnesium weer noodzakelijk voor de activatie van vitamine D.

Vrouwen en magnesium

Tijdens de zwangerschap ligt de magnesiumbehoefte van de vrouw zo’n twintig tot veertig procent hoger dan normaal. Het is daarom belangrijk om magnesiumniveaus in het lichaam op peil te houden. Magnesium kan namelijk typische zwangerschapskwaaltjes tegengaan, zoals verhoogde bloeddruk, rusteloze benen, spierkrampen en harde buiken.
Bij vrouwen in de overgang speelt magenesium een sleutelrol bij de energiestofwisseling, de aanmaak van hormonen en de botopbouw. Hierdoor kan het bijdragen aan de vermindering van overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en lusteloosheid. Daarnaast werkt magnesium ook preventief bij andere veel voorkomende klachten die optreden na de overgang zoals osteoporose.

Ouder worden met Magnesium

Magnesium is belangrijk voor de opbouw en het functioneren van de spieren. Het bevordert het herstel van de spieren na inspanning. Daarom wordt magnesium vaak gebruikt door sporters. Magnesium draagt bij aan het behoud van gezond functionerende spieren. Zeker tijdens het ouder worden is dit belangrijk. De spierkracht en spiermassa nemen namelijk af met de leeftijd. Vanaf je vijftigste levensjaar verlies je ongeveer één tot twee procent spiermassa per jaar. Dit verouderingsproces gaat ook nog eens steeds sneller naarmate je ouder wordt.
Spierzwakte zorgt voor kwetsbaarheid; je wordt minder mobiel, stijf, valt vaker en krijgt uiteindelijk moeite met dagelijkse bezigheden. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het behoud van gezonde en sterke spieren. Sterke spieren zijn belangrijk voor de belastbaarheid van het lichaam. Met sterke spieren kunnen de gewrichten meer hebben. Zo blijf je langer vitaal en fit en vergroot je je beweeglijkheid en balans. Om je spieren te ondersteunen is het belangrijk het magnesiumniveau op peil te houden.