Wat is Guarana?

Pure Vitality > Info > Wat is Guarana?

Guarana is een klimplant met grote bladeren en kleine rode besjes die ongeveer de grootte van een koffieboon hebben. Binnenin deze besjes bevinden zich zwarte zaden, omringd door een schil. Het zijn vooral deze kleine zwarte zaadjes die een sterke geneeskrachtige werking bezitten. Zoals eerder vermeld is Guarana vooral terug te vinden in het Amazonegebied, net ten zuiden van de evenaar. De naam van de plant is afgeleid van het inheemse woord ‘wara’ná’, wat afkomstig is van de Tupi-Guarani-stam in het Amazonegebied en ‘oorlog voeren’ betekent. Voordat de leden van deze stam de strijd met andere stammen aanbonden, gebruikten ze het zaad van de struik namelijk om krachtiger te worden. Binnen de Tupi-Guarani-stam vervulde Guarana dan ook een heilige rol als magische plant.

De 5 voordelen van Guarana


1. Energieboost

De Guaranabes bevat cafeïneconcentraties die veel hoger liggen dan bij koffie, thee of frisdranken. Zo bedraagt de hoeveelheid cafeïne in koffie ongeveer 1 à 2%, terwijl dat bij Guarana zo’n 2 à 4,5% is. Het belangrijkste verschil met koffie, thee en frisdranken is dat Guarana slechts geleidelijk cafeïne vrijgeeft, waardoor de stof beter door ons lichaam kan worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat we langer energiek blijven. Bovendien krijgen we hierdoor geen last van energieschommelingen, wat bijvoorbeeld bij koffie wel het geval is. Verder is Guarana in tegenstelling tot koffie niet verslavend, en het zorgt niet voor negatieve bijwerkingen zoals nervositeit en slapeloosheid. Daarnaast stimuleert Guarana ook de bijnier om extra adrenaline te produceren, waardoor ons vermoeidheidsgevoel verdreven wordt en we ons onmiddellijk opgewekter, alerter en energieker voelen.
Dit wondermiddel zorgt dus voor een sterke energieboost. Daarom is Guarana in heel wat energiedrankjes en frisdranken terug te vinden. Zo bevatten meer dan 25% van de frisdranken die in Brazilië verkocht worden Guarana als hoofdingrediënt.

2. Meer uithoudingsvermogen

Aangezien Guarana ons lichaam een energieboost geeft, bevordert het ook onze sportieve prestaties. Omdat de plant slechts geleidelijk aan energie vrijgeeft, zorgt Guarana namelijk voor een beter uithoudingsvermogen. Bovendien zou Guarana het lichaam na een vermoeiende training helpen bij het zuiveren van melkzuur, waardoor opnieuw energie vrijkomt. Het is dan ook geen wonder dat veel sporters die competitief ingesteld zijn Guarana gebruiken als hét natuurlijk dopingmiddel bij uitstek. In tegenstelling tot chemische doping of bloeddoping is het bovendien grotendeels ongevaarlijk. Misschien is het dus geen toeval dat heel wat topsporters uit Brazilië komen, het land waar de plant voor het eerst ontdekt werd?

3. Je Libido Verhogen

Als je regelmatig een dosis Guarana inneemt, zal je automatisch meer zin krijgen in seks. Dit gebeurt op verschillende manieren. Ten eerste bevat Guarana actieve bestanddelen die de prostaat prikkelen. Daarnaast bevat de plant ook stoffen die op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen lijken. Verder stimuleert het energiezaad ook de bloedsomloop, waardoor de doorstroming naar de geslachtsorganen vlotter verloopt. Guarana is dus een wondermiddel voor mannen en vrouwen bij wie het libido op een laag pitje staat.

4. Snel door de examens heen

Heb je soms problemen om je te concentreren? Ook dan kan Guarana soelaas bieden! De plant stimuleert namelijk bepaalde hersenfuncties, waardoor ons denkvermogen verbetert, we alerter en geconcentreerder zijn, en we beter kunnen omgaan met stress. Guarana geeft ons lichaam dus niet alleen lichamelijke, maar ook mentale energie. Daarom is Guarana ook een geliefd middel bij studenten die de stresserende examenperiode vlot proberen door te komen. Bovendien verbetert die mentale energie ons mentaal welzijn, omdat op die manier voorkomen wordt dat we ons neerslachtig, lusteloos of zelfs depressief voelen. Guarana kan dus wonderen doen voor lichaam en geest!

5. Verlies gemakkelijker gewicht

Heb je al een aantal pogingen ondernomen om gewicht te verliezen, maar lukt het je nooit? Probeer dan zeker eens Guarana! De cafeïne die aanwezig is in de zaadjes van de plant zorgt er namelijk voor dat ons spijsverteringsproces versneld wordt, waardoor ons lichaam beter in staat is om snel vetten te verbranden. Maar dat is nog niet alles! Guarana remt ook onze eetlust en ons hongergevoel af. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die het moeilijk vinden een streng dieet vol te blijven houden. Daarnaast bevordert Guarana ook de stoelgang, omdat de krachtige bestanddelen van de plant ons lichaam helpen ontgiften.

Het gebruik van Guarana?

Guarana heeft terecht de naam van superfood verdiend. Wil je ook eens Guarana uitproberen? In heel wat natuurwinkels, drogisterijen en webshops kan je het energiezaad in allerlei verschillende vormen kopen. Zo is de plant verkrijgbaar in poedervorm, waardoor je Guarana gemakkelijk kunt toevoegen aan allerlei soorten shakes, smoothies en drankjes.
Bij sporters zijn vooral voedingssupplementen en capsules op basis van Guarana geliefd. Zo kunnen ze het middel makkelijk net voor een wedstrijd innemen, waardoor hun uithoudingsvermogen net op het juiste moment een sterke boost krijgt.
Zoals eerder vermeld kan je Guarana ook terugvinden in heel wat energiedrankjes. Ook meer en meer energierepen bevatten de plant. Bekijk dus in het vervolg zeker eens de ingrediëntenlijst wanneer je dergelijke producten koopt!

Wanneer moet je Guarana vermijden?

Aangezien Guarana net zoals koffie en frisdranken cafeïne bevat, wordt het gebruik van te grote hoeveelheden afgeraden bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Hoewel kleine hoeveelheden weliswaar niet schadelijk zijn, kan een teveel het risico op een miskraam of afwijkingen vergroten. Ook mensen met hartproblemen of een te hoge bloeddruk letten beter op. Bovendien toont onderzoek aan dat Guarana een bloedverdunnend effect heeft. Het gebruik van Guarana in combinatie met bloedverdunnende medicatie kan daarom gevaarlijk zijn, omdat de plant de werking van deze anticoagulantia nog versterkt en er stollingsstoornissen kunnen ontstaan.
Net zoals dat bij veel natuurproducten het geval is, kan een te grote dosis van een bepaalde stof gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je eerst even een bezoekje aan je huisarts of fythotherapeut brengt vooraleer je op eigen houtje met Guarana begint te experimenteren. Op die manier ben je er zeker van dat je een gepaste dosis inneemt die in verhouding is met je leeftijd en lichaamsgewicht.

Bijwerkingen van Guarana

Guarana geeft geleidelijk cafeïne vrij en dit ervoor zorgt dat we langer energiek blijven, kan er wel vermoeidheid optreden eens het middel uitgewerkt is. Net zoals bij andere voedingsmiddelen die cafeïne bevatten, heeft Guarana ook een vochtafdrijvend effect. Dit kan in bepaalde situaties nogal ongemakkelijk zijn. Bovendien kan er bij langdurig gebruik van Guarana ook gewenning optreden, waardoor je steeds grotere hoeveelheden van de plant moet innemen voor je de gewenste resultaten merkt. Dit kan echter gevaarlijk zijn. Ook op de gevaren van het bloedverdunnend effect van de plant werd hierboven al gewezen. Neem dus nooit guarana in combinatie met bloedverdunners, want hierdoor kunnen levensgevaarlijke bloedingen ontstaan. Guarana is dus wel een super plant, maar wees verstandig bij het gebruik ervan.