Wat is Ashwagandha?

Pure Vitality > Info > Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een belangrijk kruid binnen de ayurvedische geneeskunde en wordt al duizenden jaren gebruikt. Withanolides zijn de belangrijkste medicinale inhoudsstoffen.
Ashwagandha bevat van alle planten de grootste en structureel meest diverse verzameling withanolides. Ashwagandha wordt ook wel ‘Indiase’ ginseng of ‘koninklijk kruid’ genoemd omdat de adaptogene eigenschappen van ashwagandha lijken op die van ginseng en het kruid een prominente plaats inneemt in de ayurvedische geneeskunde. Als adaptogeen verhoogt ashwagandha de niet-specifieke weerstand tegen ziekte en lichamelijke en psychische stress.
Ashwagandha heeft een brede werking, verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond en lang leven.
De voordelen van ashwagandha liggen vooral op het terrein van lichaam en geest. Ashwagandha is een ayurvedisch kruid. Het is met name gunstig voor een goede geestelijke balans. Ashwagandhawortel capsules kunnen vanwege hun rustgevende vermogen echter ook bijdragen aan een goed slaappatroon.
Ashwagandha in stressvolle situaties voor evenwicht en een goede geestelijke balans. Het versuft niet. Bijzonder aan dit kruid is dat het meerdere effecten heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Zo werkt Ashwagandha als antioxidant en beschermt het tegen ouderdomsverschijnselen. Verder helpt dit kruid de luchtwegen gezond te houden, herstelt het de huid en draagt het bij aan concentratie.

Natuurlijk slaapmiddel

Ashwagandha) staat ook wel bekend als ‘winterkers’ of ‘Indiase ginseng’. Het is een kruid dat kan bijdragen aan een betere nachtrust. Er zijn studies naar ashwagandha uitgevoerd. Daaruit komt naar voren dat ashwagandha een positieve invloed heeft op de hersenen. Dit is een van de grote voordelen van ashwagandha. Het heeft een kalmerend effect dat spanning verlicht en de spieren ontspant.
Als stressfactoren bijdragen aan een verstoorde nachtrust, is het noodzakelijk om voor het slapen een vaste routine aan te houden zoals elke dag op dezelfde tijd naar bed en doe ademhalingsoefeningen, mediteer of beoefen yoga om te ontspannen. Daarnaast kun je wat warme melk nemen of een banaan eten voor het gaan slapen. Ashwagandha extract is het ideale kruid om de effecten te neutraliseren die ontstaan door stressreacties waardoor zich een minder goed slaappatroon kan ontwikkelen. Volgens onderzoeken helpt het kruid bij de afbraak en uitscheiding van ons lichaamseigen hormoon cortisol. Dit hormoon is opwekkend en werkt derhalve tegenovergesteld aan een goed slaappatroon.

Ashwagandha tegen stress

Een ander voordeel van ashwagandha is dat het ervoor zorgt dat de natuurlijke reactie van ons lichaam op stressvolle factoren minder heftig verloopt. Vroeger reageerde ons lichaam op stress (het gevaar van een grote, boze beer) door ‘vecht-of-vlucht hormonen’ zoals adrenaline en cortisol vrij te geven. Daardoor waren we in één klap in staat om heel hard weg te rennen. In onze huidige, moderne maatschappij komt het echter zelden voor dat mensen ineens in gevaar verkeren. Langdurige, laaggradige stress komt des te vaker voor. Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat helpt om te ontspannen bij stress. Het stimuleert ook activiteit als dat nodig is. Een kruid mag adaptogeen worden genoemd als:

  • Het kruid overal in het lichaam actief kan zijn en geen specifieke taak heeft;
  • Mensen het goed verdragen, ook bij langdurig gebruik
  • Het een bijdrage levert aan het in balans brengen van de normale lichaamsfuncties;
  • Het kruid op geen enkele wijze schade berokkent

Nadelen van ashwagandha

De nadelen van ashwagandha kunnen we beter omschrijven als aandachtspunten. Ashwagandha wordt in kleine tot middelgrote doses over het algemeen goed verdragen. Houd u daarom altijd aan het advies op de verpakking. Er zijn (nog) niet genoeg langetermijnstudies geweest om niet wenselijke effecten te onderzoeken. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen het gebruik van ashwagandha beter vermijden.

Ashwagandha voor mannen

Door de vele toepassingen is dit kruid door iedereen te gebruiken. Bij mannen wordt Ashwaganda naast natuurlijke rustgever ook ingezet om een gezonde seksuele functie te ondersteunen. Ashwagandha heeft een gunstige invloed op de vruchtbaarheid. Ook de gezondheid van vrouwelijke voortplantingsorganen wordt door Ashwagandha ondersteunt.